Hvordan forstår, tiltrækker og fastholder du de unge i din virksomhed?

Emilia Van Hauen, Cand. Scient. Soc., har skrevet en række kronikker om generation Y og Z og den kløft, der synes at være mellem dem. Hun har i mange år beskæftiget sig med de unge – og ved om nogen, hvordan man lærer at forstå dem. Som leder er det essentielt at du forstår den unge generation, for at kunne skabe en arbejdsplads, som vækker deres interesse, også på den lange bane.

Emilie Van Hauen skriver det enkelt ”Hvis du vil have de unges energi – så giv dem din sympati”. 

Måske tænker du nu, men hvad betyder det? Og hvordan gør jeg?

Fortvivl ej. Denne artikel, med inspiration fra Emilie Van Hauens kronikker, giver dig en bedre forståelse af hvad du kan gøre for at sikre at den unge generation finder din virksomhed relevant og interessant. Din nysgerrighed har allerede fået dig til at påbegynde denne artikel og det er netop dét, de unge søger. Nysgerrighed og åbenhed. To ord, der vil gå igen. 

Uden hierarki 

Den unge generation er vokset op med at blive hørt, både af forældre men også deres lærere. De følger ikke nødvendigvis et hierarki og har ikke på sammen måde, som den ældre generation Y, naturlig respekt, for stillinger og status.  Den unge generation har derimod respekt for folk, der har særlige færdigheder og som de kan lære noget af. De er heller ikke bange for, at udfordrer, de eksisterende systemer i din virksomhed. Det kræver at du er åben for nye input i din virksomhed – og er nysgerrig. De to vigtige ord. 

Giv dem plads og vis dem tillid 

Den unge generation har brug for en arbejdsplads, hvor der er plads til, at kunne fejle. Det giver dem mulighed for at erfare på egen hånd og derigennem blive klogere. 
Der hviler et pres på den unge generation Y, som den ældre relation X, måske ikke altid kan forstå eller som de forveksler med en sarthed. 

Den yngre generation er opvokset med konstant overvågning, grundet de sociale medier. Dette medfører ofte, at de ikke føler, at der ikke er plads til fejl – eller tør at vise en mere upoleret side af dem selv. Hvis de ikke leverer og lever op til deres jævnaldrende, frygter mange at de bliver udstødt eller set skævt til.

Det er derfor dit ansvar, som leder, at tage dem seriøst, når de viser deres sårbarhed. Det kræver mod at være sårbar og det kan skabe et tillidsbånd mellem jer, hvis du håndterer det på en ordentlig måde.  Denne udveksling af sårbarhed og forståelse kan skabe en relation mellem jer, der er værdifuld i sig selv, men også i forhold til fastholdelse af den unge i din virksomhed. 

Fleksibilitet 

Den yngre generation, er vant til et ligeværdigt forhold til voksne og det kræver tillid fra dig at indgå i sådan en relation. De værdsætter friheden i at kunne arbejde når de vil, om det er sent om aftenen eller en søndag morgen. De skal nok få opgaven løst til tiden. Stol på det.
Ligeledes værdsætter den yngre generation at de er plads til kreativitet, udfoldelse og nye initiativer. 
Hvis du som leder skal kunne give plads til dette. Kræver det igen, at du har en tillid og ikke kun fokuserer på resultater og hierarkier. Du vil opleve at denne åbenhed og tillid giver godt arbejdsmiljø – hvilket helt naturligt vil frembringe resultater.

Med fleksibilitet menes også at den yngre generation, har brug for mindre restriktioner, i forhold til, hvordan man arbejder og har kontakt på indbyrdes i virksomheden. Mange af den yngre generation er digitale nomader, som Emilia Van Hauen kalder dem – de arbejder uafhængigt af en fysisk arbejdsplads. Igen – de skal nok få opgaven løst uafhængigt at tid og sted. 
Det de til gengæld forventer er løbende samtaler og feedback på deres indsats. De vil, som de fleste gerne vil, ses og anerkendes. Det betyder noget for dem at gøre en forskel for andre, og når de gør det, vil de også belønnes – ikke med penge, men med din anerkendelse. 

Tag en udfordring

Den yngre generation søger konstant udvikling og har meget at byde på inden for en del områder, som du og din generation måske ikke kender til eller har erfaring indenfor. 

Du kan give dig selv en udfordring – benyt den yngre generation til selv at blive dygtigere!
Det kan give dem selvtillid at få vist den tillid af en leder, det giver dem træning i at tage ansvar og lederskab. 
Fordelene for dig kan være mange. De fordele kan du opnå hos Outgro, hvor vi er eksperter i at matche lige netop dig, med en af vores dygtige mentorer.

Del på facebook
Facebook
Del på whatsapp
WhatsApp
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Skriv et svar

Nyeste artikler

Relaterede artikler

Mentor-fit

Mentorer som matcher denne artikel.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Du bestemmer selv, hvad du vil modtage!

Vores nyhedsbrev inkluderer:
– Nye kompetence områder.
– Nye services.
– Kampagne rabat.
– Nye Artikler.

Flere sider:

Keep in touch